![](/media/lib/159/n-ct_definition_case_05-f916c72c85df2f78ffd09de523fa9a1b.jpg)
Łatwiejsze wzbogacanie izotopów stabilnych
3 lipca 2014, 17:53Naukowcy z University of Texas opracowali nową metodę wzbogacania jednych z najdroższych materiałów na świecie – izotopów stabilnych. Są one niezbędne we współczesnej medycynie czy energetyce jądrowej. Dzięki wynalezionej w Teksasie metodzie jedne z nich mogą stać się tańsze, inne z kolei – bardziej przyjazne środowisku naturalnemu. Różne czynniki powodują, że izotopy stabilne są niezwykle drogie i trudno dostępne.
![](/media/lib/593/n-wielkapowtorkamaturalna-8be2f7262c685500f8ccd8c10871c648.jpg)
Czy kursy do matury online to skuteczna forma nauki?
25 października 2024, 07:49Nauka do matury to dla wielu uczniów szkół średnich wyścig z czasem. Oprócz bieżącej nauki muszą już zacząć powtórki materiału, a niektórzy także nadrabianie zaległości. Poziom wiedzy wpływa w dużej mierze na wynik egzaminu, ale nie tylko. Znaczenie ma tu także umiejętność zapanowania nad stresem. Zarówno w jednym, jak i drugim aspekcie przyszli maturzyści szukają pomocy na kursach do matury online. Ale czy słusznie?
![](/media/lib/201/n-niebieskie-jajo-2421f575e9a916a4b2b61949547e918a.jpg)
Skorupka jak filtr słoneczny
29 lipca 2014, 10:33Skorupki jaj dzikich ptaków działają jak filtry słoneczne. Ich grubość i barwa regulują ilość docierającego do płodu światła.
![](/media/lib/601/n-niedzwiedzie-2b3b06c669c87d4c49012eb6e8815bc8.jpg)
Spadek liczby niedźwiedzi polarnych to bezpośredni skutek globalnego ocieplenia
6 lutego 2025, 11:11Naukowcy z University of Toronto bezpośrednio powiązali spadek populacji niedźwiedzi polarnych żyjących w zachodniej części Zatoki Hudsona ze zmniejszającą się wskutek globalnego ocieplenia powierzchnią lodu morskiego. Opracowany model wykazał, że liczba niedźwiedzi się zmniejsza, gdyż zwierzęta nie są w stanie zapewnić sobie wystarczającej ilości energii, gdyż krócej mogą polować na foki. Utrata lodu morskiego oznacza, że niedźwiedzie coraz mniej czasu w roku spędzają na polowaniach, a coraz więcej poszczą na lądzie, mówi główna autorka badań, Louise Archer.
![](/media/lib/203/n-dzierzgacz-bialobrewy-7113de0c4c219dec03147898d2832dd1.jpg)
Osobniki alfa ryzykują złym stanem zdrowia i przedwczesnym starzeniem
3 września 2014, 12:27Nierówne obciążenie pracą w grupie naraża najbardziej zajętych, czytaj samca i samicę alfa, na zły stan zdrowia oraz przyspieszone starzenie.
![](/media/lib/197/n-grecjaturcja-5f905b93cf8c85e32832d042ff11414b.jpg)
Skorygowali datę końca greckiej epoki brązu
10 października 2014, 10:39Koniec kultury egejskiej i greckiej epoki brązu mógł nastąpić 70-100 lat wcześniej niż się obecnie sądzi. Podręczniki podają, że zmierzch epoki brązu na ziemiach greckich nastąpił około 1025 roku przed naszą erą
![](/media/lib/208/n-buraki-cukrowe-c5181634cce718597d39014b605d79d9.jpg)
Hemoglobina z buraków cukrowych
6 listopada 2014, 12:05Hemoglobina występująca w burakach cukrowych może znaleźć zastosowanie w zastępnikach krwi.
![](/media/lib/118/n-portfel-23e7e6c98ada2eafe59a4b7b52183d37.jpg)
Chcą walczyć z blokowaniem reklam
8 grudnia 2014, 13:24Wielcy gracze na rynku internetu zapowiadają sądową walkę z oprogramowaniem blokującym reklamy. Dotychczas nie przejmowali się takimi produktami jak np. AdBlock Plus, gdyż były one używane przez stosunkowo niewielką grupę obeznanych z technologią użytkowników
![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Poznano szczegóły techniki picia pszczoły
20 stycznia 2015, 07:35Stosunkowo niedawno ustalono, jak piją psy czy koty, teraz przyszła kolej na pszczoły. Uciekając się do szybkiej fotografii i elektronowego mikroskopu skaningowego, prof. Shaoze Yan z Uniwersytetu Tsinghua w Pekinie przyglądał się pijącej nektar pszczole włoskiej (Apis mellifera ligustica).
Sos sojowy lepszy niż czerwone wino?
4 czerwca 2006, 18:19Według badaczy z Singapuru, używany powszechnie w kuchni azjatyckiej ciemny sos sojowy może być bardziej efektywny w zwalczaniu uszkodzeń komórkowych niż czerwone wino czy witamina C.